Collega aan het woord
okt. 12, 2023

Sjoerd Bunk | Epicor Specialist Scherpthe

Sjoerd Bunk is ERP-implementatieconsultant bij Scherpthe. Hij zorgt dat de cloud-oplossing van Epicor perfect aansluit bij de manier van werken van de klant.

“Ik ben een soort bedrijvendokter. Door te sparren met onze klanten doorgrond ik hun proces en hun manier van werken. Die informatie combineer ik met mijn kennis over onze software. Daarbij is de vraag altijd wat jij beter kan bijsturen in jouw processen en waar we Epicor moeten aanpassen om te zorgen dat alles perfect aansluit.”

“Ik ben er om mensen bij elkaar te brengen. De technologie, dat komt wel goed. De uitdaging zit in de verandering. Wat voor onze klant nieuw is, heb ik al vaker bewerkstelligd. Ik weet hoe het moet én hoe belangrijk het is om iedereen zo vroeg mogelijk bij zo’n project te betrekken. Als de mensen enthousiast zijn, krijgen we het samen voor elkaar.”

Hoe ben je ERP-implementatieconsultant geworden?

“Ik doe dit nu anderhalf jaar. Ik had altijd interesse in computers en regelde vroeger dingetjes rondom IT op school. In het weekeind stemde ik als DJ geluid en licht op elkaar af dankzij IT. Na een studie Bedrijfseconomie en een master in Supply Chain Management, werd ik door Scherpthe benaderd om aan de slag te gaan met ERP. Daar heb ik niet lang over getwijfeld.

“Je wil geen pleister plakken, maar het daadwerkelijke probleem oplossen.”

Sjoerd Bunk | Epicor Specialist Scherpthe

Wat is het mooiste aan jouw vak?

“Als je ERP implementeert, leer je tot de kern van een probleem te komen. De gereedschappen van academisch onderzoek komen daarbij goed van pas. Daarmee achterhaal je wat er speelt. Je wil geen pleister plakken, maar het daadwerkelijke probleem oplossen. Met ERP koppel je niet alleen verkoop, inkoop, productie en financiën aan elkaar, je regelt ook dat zowel de klant- als leverancierskant van het verhaal kloppen. Het extra inzicht dat ERP biedt, kan de toeleveringsketen goed gebruiken.”

Waar zit jouw uitdaging?

“Communicatie is een uitdaging. Enerzijds op technisch vlak - hoe kun je op zo’n manier kennis aan je klant overdagen dat die het kan doorgronden? Maar communicatie is ook voor draagvlak van belang. Je moet door alle lagen van het bedrijf heen. Je kunt een overleg op directieniveau in de ochtend hebben en vervolgens in de middag op praten met de mensen van uitgaande goederen. Dat is heel belangrijk omdat iedere succesvolle implementatie begint met de oprechte wil om - door de hele organisatie heen - te verbeteren. Het gevoel moet niet alleen aan de vergadertafel leven, maar ook op de werkvloer. Als mensen merken dat je luistert en betrokken bent, creëer je de wil om te veranderen.”

Hoe werkt dat eigenlijk? Een cloudoplossing implementeren?

“Het voordeel van de cloud is dat je geen software meer installeert. Als het contract is getekend, dan drukken ze in de VS op de knop en krijgt jouw bedrijf toegang tot het volledige pakket. Op dat moment komt mijn werk tot zijn recht. Ik vertaal de afspraken die we gemaakt hebben naar instellingen binnen Epicor. Daar denken we van te voren over na. Zie de processen bij jouw bedrijf als een cake en de best practice aanpak van Epicor als de cakevorm. Ik kijk hoe ze in elkaar passen, en waar aanpassingen nodig zijn. Als uit deze afweging blijkt dat het proces van Epicor anders moet, schakel ik één van onze ontwikkelaars in.”

Wat is de kracht van Scherpthe?

“De kracht van Scherpthe schuilt in onze betrokkenheid. Ik word altijd enthousiast van wat onze klanten doen en wil ze helpen meer te bereiken. Daar denk ik over mee, zodat we samen tot de best mogelijke oplossing kunnen komen.”