Klantverhaal Bumet B.V. uit Heeze. "Meedenken met de klant."

“Wij hebben verstand van metaal, Scherpthe weet wat je met een ERP-systeem kunt doen.”
Bumet
“Wie is er koning? De klant of jij? Tot tien jaar geleden vonden wij dat wij dat zelf waren. Iedereen moest in hetzelfde stramien mee in onze processen. Dat is in een paar jaar tijd helemaal veranderd. De klant is koning. Aan ons de uitdaging om daarin mee te gaan.”
Jens Sander is CFO bij Bumet. Dit metaalbedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en montage van plaatwerkonderdelen, complete samenstellingen en gereedschappen.
“Bumet staat voor ‘Buisen Metaal’ en is zeventig jaar geleden opgericht door Bert Buisen. Vanuit zijn achtertuin voerde hij opdrachten uit voor DAF. Dat bedrijfje is uitgegroeid tot het huidige familiebedrijf met een grote vestiging in Heeze en een fabriek in Hongarije.”

Automotive, agri, apparatenbouw en hightech
DAF is voor Bumet altijd een belangrijke klant gebleven. Jens: “Naast de automotive sector zijn wij ook sterk in de agri. Daarnaast zitten wij in de apparatenbouw en in de hightech. Binnen die sector leveren we onder meer aan de toeleveranciers van ASML. We werken vooral op basis van tekeningen en specificaties van de klant, maar zijn nu steeds actiever en eerder mee aan het denken in de planningsfase. Eén van onze ambities is om meer te doen als het op ontwerp aankomt en op het bouwen van prototypes.”
Ingestort dak
Toen Jens in 2017 aan de slag ging bij Bumet, was het bedrijf herstellende van een grote ramp: het dak van de fabriek was in 2016 door hevige regenval ingestort. Jens: “De productie viel daardoor stil. Daar zijn productieketens zoals die van de DAF niet op toegerust. Het was een hele uitdaging om na de ramp weer door te pakken. Bumet heeft binnen een jaar de fabriek hersteld en gelijk ook uitgebouwd om goed voorbereid de toekomst in te gaan.”


“Om in de metaal te overleven, moeten we veel dichter op de klant gaan staan.”
Bumet
Dichter op de klant staan
Die toekomst vroeg om meer dan een vernieuwde fabriek. Jens: “Om in de metaal te overleven, moeten we veel dichter op de klant gaan staan. Dat vraagt om voor- en achterwaartse integratie. Je moet meedenken met jouw klant: wat wil hij en waar is hij mee bezig? We gaan nog een stap verder en hebben ook een groot magazijn zodat we voor onze klanten voorraad kunnen houden. Dat maakt ons bedrijf uniek. De aanpassingen die onze klantgerichte manier van werken vraagt, gaan niet altijd zonder slag of stoot, maar dat maakt mijn werk juist interessant. We gaan de berg op - dat kost moeite - maar we zien dat het de goede kant opgaat; en dat voelt goed.”


“Zo willen jullie dat doen.”
De nieuwe aanpak vraagt ook om vernieuwde digitale bedrijfsondersteuning. Jens: “Wij werkten hier al tien jaar met een on-premise variant van Epicor. Die kon ons niet meer ondersteunen bij wat we wilden doen. Toen wij ons op een nieuw ERP-systeem gingen oriënteren, vroegen we onze leverancier om een voorstel. Die zei ‘wat willen jullie?’. We hebben dezelfde vraag ook bij Scherpthe neergelegd. Die zeiden: ‘Zo willen jullie dat doen.’ Dat is wat wij zochten. Ik weet niet precies wat een ERP-pakket kan, ik verwacht dat de leverancier mij dat vertelt.”

“Scherpthe vertelde ons hoe ze dat gingen aanpakken en waarom ze dat zo wilden gaan doen.”
Bumet
Terug naar de standaard
Jens: “Scherpthe kwam fris en verrassend uit de hoek. Die vertelden ons hoe ze dat gingen aanpakken en waarom ze dat zo wilden gaan doen. Ze dwingen je - op een positieve manier - om bij te blijven en waar mogelijk binnen de standaard te werken. Waarom zouden ze voor jou functies bouwen in een verouderd systeem, terwijl de nieuwe versie ze standaard biedt? Dat is zonde van hun tijd én van jouw geld. Op basis van die pitch hebben we voor Scherpthe gekozen.”


Veranderproces
De overstap naar een nieuwe Epicor-implementatie was voor Bumet gelijk het startschot voor een veranderproces. Jens: “We gingen over van een ERP-systeem dat onze processen ondersteunde, naar een systeem dat onderdeel is van de hele business. Als je zorgt dat je hier goede informatie in stopt, kun je er ook heel veel uithalen. Maar je kunt dan niet even ‘old school’ buiten het systeem om werken. Om op de nieuwe manier te werken, heb je een partner nodig die je daarin meeneemt. Scherpthe luistert en vertaalt wat jij wilt naar de standaard; of daar nu een kleine tweak van je proces of een aanpassing in de software voor nodig is. Zij zorgen ervoor.”
EDI-module aanzetten
Een voorbeeld van die samenwerking kwam naar voren bij de vraag of het EDI-systeem vervangen moest worden. Bumet wisselde al heel lang via EDI digitaal informatie met klanten uit. Jens: “Scherpthe wees ons op de EDI-module in Epicor. Wij vonden zo’n overstap best wel link en twijfelden. Scherpthe was daar heel simpel in: ‘als het in Epicor zit, kunnen we het supporten en onderhouden. Gaat er iets dan toch fout, dan weten we wat er gebeurt.’ Die houding verwacht ik van een partner. Wij hebben verstand van metaal, zij weten wat je met een ERP-systeem kunt doen. Inmiddels werken we met de EDI-module van Epicor.”

“Tenzij het echt niet anders kan, willen we gewoon lekker in de cloud werken.
Bumet
Sneller informatie achterhalen
Dankzij het nieuwe ERP-systeem werkt Bumet met betere informatie die ook nog eens sneller te achterhalen is. Jens: “Verkooporders, inkooporders, voorraadbeheer, productie, urenregistratie, facturen, rapportages, forecasting en analyses; alles zit in ons systeem. Dankzij Scherpthe weten we waar we de juiste informatie kunnen vinden. Die zeggen ons met welk vinkje we het naar voren kunnen halen en dat scheelt ons weer de aanvraag van een op maat gemaakte rapportage.”

Gewoon lekker in de cloud werken
Voor de toekomst staat verdere uitbreiding van het Epicor ERP-systeem op de agenda. Jens: “We gaan Advanced Material Management (AMM) inzetten. Daarmee kunnen we onze processen vanuit het systeem beter monitoren. Onder AMM valt ook paperless production. Mensen kunnen dan op de monitor zien wat ze moeten maken. Een ander belangrijk onderdeel is sneller reageren op klantvragen. Epicor helpt ons straks de time to market verkorten. Buiten ERP om, gaan we ons hele IT-landschap veranderen. Tenzij het echt niet anders kan, willen we gewoon lekker in de cloud werken. Daar zetten we op in.”
Wil jij effectiever produceren?
Wij helpen je effectiever produceren én maken gelijktijdig je werk nog makkelijker ook. Hoe? Door eerst te organiseren en dan pas te automatiseren. Benieuwd hoe we de groei van jouw bedrijf zo kunnen versnellen? Neem contact op!
Made for manufacturing